V časoch, keď sa množstvo užívateľov sťažuje, že sociálne siete vlastnia ich dáta, prichádza nová decentralizovaná sociálna sieť, ktorá umožňuje jej užívateľom mať väčšiu kontrolu nad svojimi dátami. Táto platforma je vedená generálnym riaditeľom Jayom Graberom a v jej predstavenstve je aj spoluzakladateľ Twitteru Jack Dorsey. 

Čo je to Bluesky?

V decembri 2019 Dorsey prostredníctvom série tweetov oznámil, že Twitter bude financovať malý nezávislý tím maximálne piatich ľudí, ktorí budú vyvíjať otvorený a decentralizovaný štandard pre sociálne médiá. Cieľom bolo, aby sa Twitter jedného dňa stal klientom tohto štandardu.

Dorsey zdôraznil niekoľko faktorov, ktoré ho k tomuto kroku viedli:

  • Medzi výzvy, ktoré predstavuje centralizovaná kontrola, patria ťažkosti pri presadzovaní globálnej politiky zameranej na riešenie zneužívania a dezinformácií.
  • Presun hodnoty sociálnych médií od hostovania a odstraňovania obsahu k odporúčacím algoritmom. Tieto algoritmy, ktoré sú v súčasnosti zvyčajne proprietárne, usmerňujú pozornosť používateľov. Dorsey dúfa, že Bluesky umožní vytvorenie alternatív.
  • Existujúce stimuly v sociálnych médiách často upriamujú pozornosť na kontroverzný a poburujúci obsah namiesto toho, aby podporovali informatívne a zdravé konverzácie.
  • Nedávne technologické pokroky, ako napríklad blockchain, zvýšili životaschopnosť decentralizovaných riešení. Tieto riešenia by mohli viesť k otvorenému a trvalému hostingu, správe a speňaženiu.

Spoločnosť Bluesky sa snaží, aby sociálne siete fungovali podobne ako e-maily, blogy alebo telefónne čísla, teda ako otvorené systémy, ktoré uľahčujú online interakcie. Vývojári spoločnosti Bluesky vytvorili protokol AT, ktorého cieľom je priblížiť moderné sociálne médiá a online verejné konverzácie ranej internetovej ére, keď si ktokoľvek mohol vytvoriť blog alebo použiť RSS na sledovanie viacerých blogov. 

Aplikácia Bluesky demonštruje funkcie tohto protokolu.

Dúfajú, že to povedie k novým pokrokom v sociálnych médiách a umožní výskumníkom a komunitám riešiť problémy, s ktorými sa sociálne siete v súčasnosti stretávajú, ako uviedol Dorsey na Twitteri.

Problémy sociálnych médií, ktoré chce sociálna sieť Bluesky vyriešiť

Väčšina tradičných sociálnych sietí sú uzavreté platformy kontrolované centrálnym orgánom, ktorý určuje oprávnenia používateľov a vývojárov. Ak sa používateľ rozhodne opustiť tradičnú sociálnu sieť, musí začať odznova, pričom stratí svoje prepojenia a obsah. Pre vývojárov si vytvorenie novej aplikácie vyžaduje prekonanie sieťových efektov a obnovenie sociálneho grafu od začiatku. Okrem toho im hrozí, že ak sa pokúsia vytvárať pomocou rozhraní API týchto spoločností, budú náhle odstavení. Podobne aj tvorcovia obsahu môžu prísť o svoje publikum, ak platforma zmení svoje pravidlá. Protokol AT je navrhnutý tak, aby tento scenár zmenil a ponúkol používateľom, vývojárom a tvorcom obsahu otvorenejšie, demokratickejšie a inovatívnejšie prostredie.

Ako získať prihlasovací kód od Bluesky

Existuje niekoľko spôsobov, ako získať pozvánku na Bluesky. Môžete sa zaregistrovať do poradovníka a čakať na kód.

Bluesky Social: Inside The New Decentralized Social Media Platform

Môžete sa spýtať svojich priateľov na iných sociálnych sieťach, či majú pozvánku, alebo môžete prihlasovací kód vyhľadať na Twitteri. Kód pre Bluesky si môžete tiež dokonca zakúpiť na eBayi.

Ako si vytvoriť konto na sociálnej sieti Bluesky

Po získaní pozývacieho kódu si môžete vytvoriť účet na webovej stránke alebo v aplikácii Bluesky z App Store alebo Google Play Môžete si vybrať predvolený server Bluesky (you@bsky.social) alebo podľa pokynov použiť vlastnú doménu (you@yourdomain.com). Na vlastnú doménu sa dá prejsť aj neskôr v nastaveniach účtu. Potom zadáte svoj pozývací kód, e-mail, heslo a dátum narodenia a vyplníte svoj profil.

Ako zverejniť aktualizáciu na Bluesky

Bluesky umožňuje zverejňovať 300-znakové aktualizácie s textom, až štyrmi obrázkami a odkazmi. Upozorňujeme, že všetky profily a príspevky sú verejné a zdieľaný obsah používateľa podlieha podmienkam služby Bluesky. V rámci podmienok služby Bluesky uvádza, že keď zdieľate akýkoľvek obsah na platforme alebo v službe poskytovanej spoločnosťou Bluesky, dávate spoločnosti a jej spriazneným spoločnostiam právo používať a zdieľať tento obsah. Vďaka týmto podmienkam môže spoločnosť používať, kopírovať, upravovať, distribuovať a zobrazovať váš obsah rôznymi spôsobmi vrátane propagácie spoločnosti Bluesky a jej služieb prostredníctvom kanálov sociálnych médií. Môžu to robiť bez toho, aby vám za to zaplatili. Na druhej strane, bez vášho súhlasu nepoužijú váš obsah v žiadnom sponzorovanom obsahu.

Ako si začať budovať komunitu na Bluesky

Ak chcete nájsť ľudí, s ktorými sa chcete spojiť, použite vyhľadávanie a nájdite príspevky a používateľov s konkrétnymi kľúčovými slovami. Na príspevky iných používateľov môžete odpovedať, opätovne ich zverejňovať a lajkovať. Tri bodky ponúkajú ďalšie možnosti vrátane prekladu a zdieľania s inými sieťami. Ak chcete nájsť súvisiace kontá, ktoré môžete sledovať, prepnite na kartu Používatelia. Keď navštívite profil iného používateľa, môžete ho sledovať, alebo pomocou troch bodiek nájsť ďalšie možnosti vrátane pridania používateľa do zoznamu. 

Zoznam sledujúcich na Bluesky vs ako funguje Twitter

Na Twitteri pridávate používateľov do zoznamov, keď ich chcete sledovať podrobnejšie. Na Bluesky pridávate používateľov do zoznamov, ak chcete stíšiť ich aktivitu. Keď vytvoríte zoznam na stíšenie na platforme Bluesky, bude viditeľný vo vašom profile. 

Ďalší krok v decentralizovaných sociálnych médiách

Bluesky môže predstavovať prístup k decentralizovaným sociálnym médiám, ktorý by mohol zmierniť mnohé problémy, ktoré dnes trápia väčšinu sociálnych médií. Vďaka problémom, ktoré chcú vyriešiť, a otvorenému štandardu, ktorý sa snažia zaviesť, by Bluesky mohol byť plánom pre budúcnosť sociálnych médií. Uvidíme, ako dobre bude Bluesky fungovať, keď vyjde z beta verzie.

Zdroj: https://www.searchenginejournal.com/bluesky-social-app/487839/#close