Pokiaľ nemáte to šťastie, že ste si zaregistrovali názov domény, o ktorom nikto predtým neuvažoval, je pravdepodobné, že k vašej doméne bude pripojená história od predchádzajúcich vlastníkov. Môže táto história ovplyvniť vaše hodnotenie vo vyhľadávaní na Google? Odpoveď je áno. Na histórii domény záleží, a to aj po zmene vlastníka a zmene účelu stránky. 

História domény je faktorom hodnotenia

Domény môžu mať počas svojej životnosti mnoho rôznych použití. Názov domény, ktorý dnes používa legitímna firma, mohol byť predtým používaný pirátskou stránkou alebo iným typom webovej stránky, ktorú spoločnosť Google odsudzuje. Napriek tomu, že samotná webová stránka je nová, hovorí sa, že história domény je faktorom pre výsledky vyhľadávania na Google. To znamená, že nová webová stránka môže byť zle zaradená vo vyhľadávaní Google ešte skôr, ako začne vykonávať hocijaké kroky vedúce k lepšiemu hodnoteniu. Spoločnosť Google sa už niekoľkokrát zaoberala témou histórie domén a jej vplyvu na hodnotenie. Uvádzajú, že to, ako sa doména používala v minulosti, môže byť faktorom toho, ako s ňou Google zaobchádza dnes.

Dopady na zlú históriu domény

Dopady môžu byť rôzne, od stredne závažného až po závažný. Najzávažnejším problémom, na ktorý môže nový majiteľ webu naraziť, je získanie domény s históriou nevyriešených pokút. Pokuty od spoločnosti Google samé od seba nezmiznú, a to ani po tom, čo predchádzajúci vlastník doménu predá alebo nechá registráciu vypršať. Ak sa sankcie nevyriešia, ďalší majiteľ domény môže zistiť, že ich webová stránka bola deindexovaná. O tomto probléme sa hovorí vo videu s bývalým pracovníkom spoločnosti Google, Mattom Cuttsom, ktorý odporúča preskúmať doménu pred jej kúpou. Majiteľ webu si môže skontrolovať správu o sankciách v službe Google Search Console. Pri tomto scenáry ide však iba o dočasný neúspech, pretože všetky sankcie možno vyriešiť. Sú tiež prípady, kedy s doménou nemusí byť spojená žiadna pokuta, no napriek tomu môže mať negatívnu históriu u spoločnosti Google. Podľa Muellera doména s krátkou históriou zlej činnosti nie je dôvodom na obavy. Ak sa však negatívna história datuje až 10 alebo viac rokov dozadu, vtedy môže byť zložitejšie sa z toho dostať. Históriu ľubovoľnej domény si môžete pozrieť na Archive.org.

Z toho vyplýva, že na základe vyhlásení od spoločnosti Google, história domény zohráva úlohu v hodnotení vyhľadávania. Tento faktor by ste mali zvážiť pred tým, ako zvolíte doménu, ktorú si registrujete. Používanie domény v minulosti môže ovplyvniť to, ako bude vaša stránka hodnotená v súčasnosti a je pravdepodobnejšie, že sa to prejaví skôr ako negatívny faktor hodnotenia než pozitívny.

Zdroj: https://www.searchenginejournal.com/ranking-factors/domain-history/#close